.jpg)
Päästyäni Ollilan pihaan kävimme läpi missä vaihdan
vaatteeni ja sitten pääsimmekin itse hommiin. Ollilan tila on hieman alle 20
lypsylehmän parsinavetta. Tietenkin luku nousee yli 20, kun otetaan huomioon
vasikat ja pian hiehotilalle lähtevät vanhemmat vasikat. Tilan aamu alkaa
sillä, että lehmille jaetaan ensin ”murot”. Työn rankkuus ja samalla
alkeellisuus näkyi jo heti, kun jaoimme lehmille ruoan kottikärryillä. Olihan
se aivan erilaista, kuin koululla ja kyllä siinä menikin muutama päivä ennen
kuin hiffasi miten kottikärryjen kanssa kannattaa menetellä.
Kottikärrysekoilun jälkeen kolasimme lehmien parsista lannat
pois ja kuivitimme. Tämä oli sentäs tuttua juttua. Turvetta lisättiin myöskin kottikärryillä
ja kun kottikärryt tyhjenivät, (mikä tapahtuu ainakin kerran päivässä) kävimme
hakemassa lisää turvetta turvevarastosta, jonne mentiin ulkokautta. Jos ei
vielä muroja jakaessa huomannut työn rankkuutta, niin sitten viimeistään siinä,
kun roudasi turvekärryjä koko ajan navetan ja varaston välillä. Turvevarastossa
oli myös vanhemmat vasikat, jotka lähtevät sieltä hiehokasvattamoon Teiskoon.
Samalla kun käy täyttämässä turvekärryjä aamusta, vasikoille annettaan
väkirehua ja lisää heinää, jos se on loppunut.

Lypsyn jälkeen, kun kone on saatu pesuun on tauon paikka.
Kävimme vaihtamassa vaatteet normaaleihin vaatteisiin ja lähdimme kahville.
Tauon jälkeen oli vielä lehmien väkirehuruokinta uudestaan ja kolaaminen
(tietenkin). Kun lehmät olivat syöneet väkirehunsa, ne päästettiin ulos. Koska ulkoilualue
on sen verran pieni, päästetään lehmät aina joka toinen päivä toinen puoli ja
joka toinen päivä toinen puoli ulos. Lehmät ovat noin tunnin verran ulkoilemassa,
jonka jälkeen ne otetaan sisälle. Jos lehmillä on rehua vähän, niin sitä
lisätään, mutta muuten tähän päättyy päiväni.
Ensimmäisten päivien aikana tunsin olevani vielä todella
ulapalla kaikesta, mutta pikkuhiljaa sitä rupesi muistamaan kaikkea ja olemaan
omatoimisempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti