20. kesäkuuta 2014

TOP: Viikko 7

Haikein mielin lähdin Rajalan tilalta perjantaina 20.6, mutta vielä ennen sitä sain auttaa vasikoiden siirtämisessä ulos ja ulkoaitauksen katoksen katon korjaamisessa. 
Kiitän paljon Rajalan tilaa, että he jaksoivat ottaa minut hoteisiinsa ja opettivat paljon uutta eri eläimistä! Kokemukset kulkevat mukanani ja toivon, että niistä on apua jossain vaiheessa!
Kiitän ja kumarran, ja vielä me näemme! Ikävä kyllä :D

17. kesäkuuta 2014

TOP: Viikko 6

Jotenkin tuntuu aina siltä, että jokainen top-viikko alkaa jollain kommelluksella tai uudella asialla. Milloin se on pelasta pääskynen, milloin se on hiehon lopetus. Tämä viikko ei ollut poikkeus. Maanantaina sain häätää rottaa navetasta. Rotta oli päässyt sontaviemärin ritilöiden välitä vasikoiden karsinaan. Sonta oli niin korkealla, että rotan oli helppo päästä ns. maan pinnalle. Vasikoiden ruokapöydällä se sitten oli mussuttanut vasikoiden muroja ja hyvä ettei purrut yhtä vasikkaa kuonosta, kun niin mielenkiintoinen oli rotta ollut vasikan mielestä.


Onneksi rotta oli syönyt jo myrkkyä, sillä sen verran huteraa ja heiveröistä sen käveleminen oli. Lähinnä se kyllä kyyhötti paikoillaan, kun menin sitä siirtämään tietenkin lantakolan kanssa. Rotta oli kyllä vielä sen verran eloisa, että hanakasti se yritti purra kolaa. Loppujen lopuksi sain sen onneksi siirrettyä takaisin tyhjään karsinaan ja siitä vielä sain tönäistyä sen ritilän välistä takaisin sontaviemäriin. Sain vielä saman päivän aikana käydä tuikkaamassa rotan pariin otteeseen takaisin viemäriin, sen verran sisukas kaveri se oli. Enää sitä ei ole näkynyt joten hyvin suurella todennäköisyydellä rotta on jo jossain tuonpuoleisessa.
Maalasin myös tällä viikolla laitumelle vievän aitauksen. Kolme tuntia sain sitä maalata siinä paahtavassa auringossa ja tyhmä kun

olen, niin tietenkin ilman hattua. Viimeiset siveltimenvedot olivat jotakuinkin hieman raskaat, sillä rupesi jo päänsärky pukkaamaan pintaan, mutta onneksi siihen auttoi pelkkä veden juominen.
Torstaina operaationi oli kanalan tyhjennys. Talikoimistahan se oli sen 1,5 tuntia, mutta kyllä se kannatti, sillä enää ei pistä nenään vahva haju, kun menee kanalaan. Kanala on ikäänkuin kaksiosainen, että sen saa jaettua ovella, joten helppo osuus oli tottakai aluksi kun siirsin kanat oven toiselle puolelle ja suljin oven, jolloin kanat saivat olla omassa osassaan sen aikaa, kun sain siivottua ja kuivitettua toisen puolen. Sitten tulikin ns. haastava osuus työssä, kun pitikin alkaa toista puolta siivoamaan ja nyt ei saanutkaan kanoja siirrettyä mihinkään vaan siinä ne jaloissa pyörivät ja yrittivät joko auttaa tai häiritä työtä kuopsuttelemalla maata. Hetken aikaa sai varoa, ettei vahingossa sohaissut kanaa talikolla, mutta kun tarpeeksi olin kanoja töninyt kengän kärjellä, ne ymmärsivät olla poissa tieltä. Sitten oli enää pesien tyhjennys ja uudet oljet sinne ja näin olikin kanalan siivous valmis.

Loppuviikosta ei tapahtunut enää mitään ihmeempää paitsi se, että kävimme hakemassa kesäpossut ja siellä ne nyt röhkivät ja elelevät herroiksi (tai rouviksi). Rutiininan menivät navettavuorot ja nopeammin kuin huomasi, oli viikonloppu jo käsillä ja oli aika valmistella sunnuntain rippijuhlia. Viikonlopuksi oli palkattu lomittaja, joten sain itsekin nukkua hieman pidempään viikonloppuna. Siivosimme taloa ja järjestelimme pöytiä ja tuoleja uusille paikoille. Lauantaina ja sunnuntaina leivoimme ruokia ja kakkuja. Molempina päivinä meni suunnilleen kuusi tuntia, kun ottaa mukaan juhlien jälkeiset siivoamiset. Tarjolla oli mm. juustoja, jotka oli tehty omasta maidosta, pulled porkya omasta lihasta, kuin myös omasta lehmästä ja lampaasta tehtyä palvia. Pakko sanoa, että on se itse kasvatettu palvi paljon parempaa kuin kaupan.

8. kesäkuuta 2014

TOP: Viikko 5

Tästä viikosta tuli töiden puolesta hieman tynkä, sillä menin hoitamaan pikkusiskoani ke-to ja menin viikonlopuksi sitten kotiin. Mutta kyllähän sitä jo maanantaihin sisältyi paljon töitä. Aamulla navetan ja tallin jälkeen kävimme juottamassa karitsat, mutta tuttipullon sijaan annoimme maitojuomaa tuttiämpäristä. Ahneimmat karitsat hoksasivat tuttiämpärin käytön melko nopeasti, osaa taas sai patistaa hieman enemmänkin.

Aamupalan jälkeen lähdimme korjaamaan hiehoaitauksia. Ensin korjasimme Paavo-ponin aitauksen, sillä taaskin maanantaiaamuna sain sen viedä takaisin omaan aitaukseen, kun se oli jostain välistä pompannut pois. Siinä samalla kiristäessämme aitoja ihmetteli Paavo-poni tekemisiämme ja tuli hieman tuoksuttelemaan vaatteita siinä samalla. Kun saimme Paavon aitauksen kiristettyä lähdimme kävelemään hiehoaitausta ympäri tarkastaen kaikki tolpat ja laskimme samalla montako tolppaa piti vaihtaa. Tämän jälkeen tarkoituksemme oli käydä hakemassa naapurista traktori ja hakea tarvittava määrä puutolppia. Eipä mennyt kuin strömsössä, sillä traktorin avaimet eivät olleet traktorissa ja omistaja oli itse teillä tietämättömillä. Suunnitelman vaihtuessa kävimme ottamassa valkoisia muovitolppia pihan yhdestä autosta, jossa niitä säilytettiin ja löysimme myös muutaman tarvittavan puutolpan. Siitä sitten mukaan leka, kanki, porakone ja kottikärryt ja eikun menoksi sitten!
Kaiken kaikkiaan meillä meni noin kolme tuntia, kun olimme saaneet kiristettyä kaikki narut ja vaihdettua huonot ja lahonneet tolpat uusiin muovisiin ja puisiin. Kiristäminen oli helppo tehdä kaksin, kun toinen hoiti porakoneella ruuvien löystämisen ja kiristämisen ja toinen sitten veti narua tarpeeksi kireälle. Enää tarvitsee laittaa sähköt päälle naruihin ja eläimet pihalle niin kaikki on hyvin.




Koska tällä viikolla en ollut enää tiistaiaamun jälkeen navetassa, olin ottanut tehtäväkseni opiskella meille annettuja tehtäviä. Kaiken kaikkiaan tehtäviä on seitsemän:

1. Selvitä eri selkärankaisryhmien perusrakenteet ja toiminta. (ruuansulatuksen anatomia, lisääntymisen anatomia, elinten toiminta ja tehtävät) --> Linnut, märehtijät & yksimahaiset nisäkkäät, matelijat
2. Miten elintoimintojen ongelmat vaikuttavat eläinten hyvinvointiin työssäoppimispaikallasi?
3. Miten voit käyttää tietojasi elintoiminnoista ja rakenteesta eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi työssäoppimispaikallasi?
4. Miten eri eläinlajit lisääntyvät --> Linnut, märehtijät & yksimahaiset nisäkkäät, matelijat?
5. Selvitä työssäoppimispaikkasi eläinlajin/-lajien lajityypillinen lisääntyminen.
6. Miten ruokinnalla voit vaikuttaa elintoimintoihin ja lisääntymiseen työssäoppimispaikallasi?
7. Miten eläinjalostusta hyödynnetään työssäoppimispaikassasi? Keskustele työpaikkaohjaajasi kanssa eläinjalostuksesta. Miten omat näkemyksesi eroavat tilan ajatusmaailmasta? Mitä riskejä tai eettisiä kysymyksiä eläinjalostuksen liittyy? Mikä merkitys jalostustyöllä on?


Olen jo saanuy tehtyä melko monta. Viikon aikana rupesin lukemaan vähän enemmän lisääntymisestä, sillä sitä käsitellään melko monessa edellä mainituissa kysymyksissä. Kysymyksiä on melko vähän, mutta muutamat kysymyksistä ovat todella laajoja. Kyllä sitä välillä tuskastuttaa edes ajatella, että nämäkin tehtävät täytyisi jossain töiden välissä jaksaa tehdä. Mutta pakko mikä pakko. Ei ole enää montaa tehtävää jäljellä!

1. kesäkuuta 2014

TOP: Viikko 4

Tämä viikko alkoi jotakuinkin ikävästi, kun jouduimme lopettamaan yhden hiehon. Olimme jo edellisviikon lopulla katsoneet, että hieholla oli nilkka turvonnut ja se konkkasi sillä hieman huonosti. Annoimme sille kipulääkettä, mutta alkuviikosta päätimme sitten, että ei siitä jalasta enää kunnollista saa. Se näytti jopa
hieman turvonneemmalta. Niin se sitten tainnutettiin pulttipyssyllä ja valutettiin veret pois. Sen jälkeen se nostettiin kaivurilla jaloista riiputtaen odottamaan raatoautoa, joka hakikin sen sitten keskiviikkoiltana pois. Arvuuttelimme, että hieho oli varmaan jotenkin kaatunut ja siinä loukannut ellei jopa murtanut jalkansa, sillä muuta selitystä emme nähneet tapahtuneelle. Onhan se tietenkin ikävää, että tuollaisia tapahtumia käy, minkäs niille voi, mutta välillä sitä rupeaa miettimään, että pitäisikö sitten yrittää saada jalka kuntoon ja antaa lisää elinaikaa eläimelle. Toisaalta sekin täytyy miettiä, että jos jalka ei koskaan tulekaan kuntoon niin onko se vain sitten eläimen kärsimyksen pidentämistä vaikka jalkaan ei sattuisikaan. Olisiko se sitten oikein antaa sen konkata kolmella jalalla. Vaikeita kysymyksiä, mutta tässäkin mietittiin sitä, että jalan lastoittaminen on melko kallista hommaa ja varsinkin sen hoito sitten jälkikäteen. Helpommin pääsi tässä asiassa, kun lopetti eläimen. Tottakai se on jokaisen oma asia, sitten päättää että onko valmis uhraamaan rahaa ja aikaa ja kuinka paljon.

Tällä viikolla lähti myös kaksi lypsylehmää teuraaksi, sillä ne lypsivät niin huonosti. Alina, 1221 ja Esitys, 198 lähtivät torstaina sitten kohti viimeistä ”kotia”. Teurasauto tuli hakemaan lehmät vähän ennen yhdeksää ja siinä meni suunnilleen 10 minuuttia, kun lehmät oli saatu auton kyytiin ja kyyti valmiiksi lähtemään. Tietenkään
lastaus ei tapahtunut käden käänteessä, sillä tottakai lehmät hieman aristelivat ja ihmettelivät metallista, kolisevaa härveliä, jota kohti niitä työnnettiin. On se kyllä melkoista työtä teurasautojen kuljettajiltakin, kun ne menevät vieraiden eläinten joukossa pelkästään pikku kepukka mukana. Ja vieläpä kun lastataan lihakarjaa kyytiin, joka on paljon isompaa ja villimpää kuin lypsylehmät, sillä niitä ei ole käsitelty niin paljon kuin lypsylehmiä. Itse voisi alkaa puntti tutisemaan, jos pitäisi mennä siirtämään isoa, hieman levotonta sonnia vain pelkän kepin avulla. Tietenkin näissäkin asioissa lastaajia auttaa se, jos eläimet on totutettu siirtymään paikasta A paikkaan B ilman suurempia ongelmia. Onhan tämä myös halvempaa tilallekin, sillä kun teurasauto pihaan pamahtaa, alkaa myös kello käymään ja mitä kauemmin kello tikittää, sitä kalliimpaa se on tilalle. Jos tämä ei ole motivoivaa käsittelemään eläimiä niin en sitten tiedä mikä olisi.

Tämän viikon suuri missioni oli lampolan tyhjennys. Aloitin urakan tiistaina, kun tyhjäsin yksin pienemmän osan lampolasta. Kyllä siinä sai huhkia lähemmäs tunnin ennen kuin olin saanut karsinanosan tyhjäksi. Yllättävän paljon lampaat sohlaavat ruokansa kanssa, sillä noin 30 senttinen kerros oli pelkkää sontaa, niille ruokittua heinää ja vähän turvetta jota on lisätty aika ajoin sinne. Torstaina sitten jatkoimme lampolan tyhjennyksen loppuun ja siinä kestikin sitten lähemmäs 4 tuntia, kun olimme saaneet lampolan ihan tyhjäksi kaikesta sonnasta ja heinästä. Siinä hikoillessa ei tietty ilman naarmuja säästynyt, tuli aika mojovan kokoinen rakko vasempaan kämmeneen. Noh, laastari päälle vain ettei likaannu ja tulehdu.
Annoin myös tilan kolmelle kissalle matolääkkeet. Lisäsin märkäruoan joukkoon yhden tabletin Milbemax vet – nimistä matolääkettä ja kun kissa oli syönyt tabletin ruoan seassa, annoin vielä vähän lisää märkäruokaa, jotta varmasti menisi alas.